Beleid mbt Medische Verklaring uitzondering Mondkapjesplicht

Beleid mbt Medische Verklaring uitzondering Mondkapjesplicht

Beste patiënt,

Onze praktijk sluit zich aan bij de keuze van de Landelijke Huisarts Vereniging om geen medische verklaring  te ondertekenen voor patiënten.

Indien U zelf wilt aantonen dat U onder de uitzondering van de Mondkapjesplicht valt, kunt U:

  • Zelf een verklaring uitprinten, invullen en meenemen; de verklaring is te downloaden op https://www.vilans.nl/artikelen/uitzonderingen-mondkapjesplicht-voor-mensen-met-beperking-of-ziekte. Wij printen deze verklaring niet voor U uit.
  • Het dragen van een faceshield, dit is geen wettelijk alternatief, maar met een faceshield kunt u vaak rekenen op begrip bij handhavers. Als u een faceshield draagt zullen handhavers u in de meeste gevallen niet eens meer vragen om aanvullend bewijs, omdat u met het dragen van een faceshield laat zien dat u uw eigen gezondheid en die van anderen in het oog wil houden.
  • Een hulpmiddel of relevante medicijnen laten zien aan de handhavers.
Uitzonderingen voor dragen mondkapje

Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Het kan zowel om zichtbare, als onzichtbare beperkingen of ziektes gaan. Concreet gaat het om:

  • Mensen die vanwege hun beperking of ziekte fysiek niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten. Bijvoorbeeld door een aandoening aan hun gezicht;
  • Mensen die door het dragen van een mondkapje last krijgen van hun gezondheid. Bijvoorbeeld door een longaandoening;
  • Mensen die ernstig ontregeld raken van het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking of psychische aandoening. De uitzondering geldt ook voor hun begeleiders;
  • Mensen en hun begeleiders van mensen die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen.

 

Wij hopen op uw begrip!Translate »
Call Now Button